جنگلهای بلوط زاگرس چهارمحال و بختیاری به علت عوامل انسانی و طبیعی در خطر نابودی قرار گرفتهاند، طبق گفتههای مسئولان از ۶ میلیون هکتار جنگلهای بلوط زاگرس حدود ۵۰ هزار هکتار دچار خشکیدگی هستند، همچنین علاوه بر عوامل انسانی از جمله قطع درختان و قاچاق چوب و ذغال، مسائلی مانند خشکسالیهای پی در پی، آفت جوانهخوار بلوط، خشکیدگی بلوط و ... نیز حیات جنگلهای بلوط را با تهدید مواجه کرده است.
متاسفانه دستاندازیهای سودجویان، آتشسوزیهای عمدی و قطع درختان در سالهای اخیر این گجینه طبیعی را در رشتهها کوههای زاگرس با خطر مواجه کرده است، قطعا نابودی جنگلهای بلوط زاگرس معیشت جامع محلی را در سالیان آینده با مخاطره مواجه میکند.
قطعا فقر یکی از عوامل تخریب عرصههای منابع طبیعی است و اگر در کوتاهمدت و بلندمدت چارهای برای معیشت جنگلنشینان و بهرهبرداران محلی از جنگلها و مراتع نشود، قطعا تبعات نابودی جنگلهای بلوط قبل از اینکه دامن طبیعت را بگیرد، دامن جنگلنشینان را میگیرد.
عوامل انسانی، بیشترین عوامل تخریب
سرپرست ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در خصوص وضعیت جنگلهای زاگرس و مراتع در استان، اظهار کرد: شرایط اقلیمی و خشکسالیهای متمادی در سالهای اخیر، جنگلهای ناحیه رویشگاهی زاگرس را تحت تاثیر قرار داده و این مساله مشکلات عدیدهای را ایجاد کرده است.
سید اسماعیل صالحی با اشاره به اینکه ۸۶ درصد مساحت چهارمحال و بختیاری را عرصههای منابعطبیعی تشکیل میدهد، بیان کرد: از این مساحت ۶۷ درصد عرصه مرتعی و ۱۹ درصد عرصه جنگلی است، متاسفانه در سالهای اخیر جنگلها و مراتع استان به وسیله عوامل انسانی و طبیعی دچار تخریب شدهاند که بیشترین عوامل تخریب مربوط به عوامل انسانی است.
صالحی با بیان اینکه خشکسالی، آفات، ریزگردها و سایر عوامل طبیعی نیز در کنار عوامل انسانی به منابعطبیعی آسیب وارد میکند، عنوان کرد: فقر اقتصادی بهرهبرداران محلی موجب میشود این افراد برای تامین معیشت دست به تخریب جنگلها و مراتع بزنند.
راهکارهای موثر
سرپرست ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: یکی از راهکارهای موثر در حفظ منابع طبیعی مشارکت بهرهبرداران محلی در حفظ و احیای این عرصههاست، اما باید به این نکته توجه کرد که هرگونه مشارکت بهرهبرداران در فعالیتهای اقتصادی و حفظ عرصهها مستلزم منافع کوتاهمدت و بلندمدت است.
وی ادامه داد: اگر اجرای برنامه حفظ و احیای جنگلها و مراتع برای جنگلنشینان و بهرهبرداران محلی سوددهی نداشته باشد، مشارکت جنگلنشینان محقق نمیشود و روند تخریب منابعطبیعی با دستاندازیهای بیرویه از جمله قطع درختان، چرای بیرویه دام و ... ادامه پیدا میکند.
صالحی با بیان اینکه اجرای طرحهای مرتعداری و جنگلکاری اقتصادی با هدف تامین معیشت جنگلنشینان، حفظ و احیای گونههای جنگلی و تقویت پوشش گیاهی در دستور کار ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری از سالیان گذشته قرار گرفته است، عنوان کرد: کاشت گونههای جنگلی مثمر و سازگار با منطقه از جمله انار، گلابی وحشی، انجیر، بادام تلخ، بنه، سماق، محلب و ... در زمینه بهبود معیشت بهرهبرداران در اولویت قرار گرفته است.
سرپرست ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری ادامه داد: ترویج فرهنگ درختکاری، ترغیب جوامع محلی جهت صیانت از جنگلها، افزایش درآمد ساکنان عرصههای جنگلی ناشی از تولید محصولات ارگانیک، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی، کاهش فشار دام بر مراتع، بازسازی اکوسیستم جنگلی و احیای جنگلهای مخروبه و افزایش تنوع گونههای جنگلی از اهداف جنگلکاری اقتصادی است.
وی یادآور شد: تولید محصولات اقتصادی از گونههای جنگلی مانند سماق و انجیر میتواند حدود ۳ تا ۱۵ میلیون تومان در هکتار درآمد برای بهرهبرداران محلی به دنبال داشته باشد، معمولا گونههای جنگلی اقتصادی پرسود هستند و نیاز آبی کمی دارند، امسال جنگلکاری اقتصادی در قالب طرح ۹ در ۹۹ در ۲۲۰۰ هکتار از اراضی جنگلی استان اجرا و به ازای هر دو هکتار برای یک نفر اشتغال ایجاد میشود.
صالحی تاکید کرد: همچنین برای تامین چوب موردنیاز کشور طرح صنوبرکاری در ۵۵۰ هکتار از اراضی ملی و مستثنیات چهارمحال و بختیاری اجرا و در این طرح به ازای هر هکتار برای یک نفر اشتغال ایجاد میشود.
کشت گیاهان دارویی
سرپرست ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری کشت گیاهان دارویی در مراتع استان را یکی از راهکارهای حفظ مراتع و تامین معیشت پایدار برای بهرهبرداران محلی عنوان کرد و گفت: طبق بررسیهای صورت گرفته کشت گونههای دارویی در مراتع و عرصههای کم بازده علاوه بر حفظ مراتع و ایجاد پوشش گیاهی، نسبت به شغل دامداری به لحاظ اقتصادی به صرفهتر است.
وی اضافه کرد: در همین راستا امسال ۷.۵ تن نهاده(بذر گیاهان دارویی) شامل آنغوزه، باریجه و ریواس در شهرستانهای استان توزیع شد.
صالحی با بیان اینکه سطح زیر کشت گیاهان دارویی در مراتع چهارمحال و بختیاری ۴۰۰۰ هکتار است، یادآور شد: در سالجاری بالغ بر ۲۵۰۰ هکتار دیگر در قالب ۲۵ طرح مرتعداری به کشت گیاهان دارویی اختصاص پیدا میکند.
سرپرست ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در پایان توضیح داد: راهاندازی تعاونیهای تولید گیاهان دارویی جهت اشتغالزایی بهرهبرداران منابعطبیعی از سیاستهای این ادارهکل در راستای بهبود معیشت جوامع محلی و حفظ پوشش گیاهی است.
عکس: محمد صفرپور - زیلایی